Met acteur Ivan Pecnik in de rol van Antonin Dvoiák richt het Desguin Strijkkwartet de schijnwerpers op een man die met een onmetelijke liefde voor zijn thuishaven onsterfelijke muziek componeerde. Zijn oeuvre telt meerdere omvangrijke meesterwerken waaronder symfonieën, strijkkwartetten, pianomuziek en opera's die vandaag de dag nog steeds de schouwburgen vullen met een warme gloed.
Fier op zijn herkomst schreef Dvoiák muziek die zijn afkomst uitademt. Elementen van de volksmuziek worden in de klassieke muziek geïntegreerd binnen de stroming 'Nationale Scholen' waar Dvoiák en Smetana in Bohemen de belangrijkste exponenten voor waren.
Hij was ook geobsedeerd door treinen; door hun precisie en voorspelbaarheid.
Dit is een relaas over een lieve grootvader en een geniaal componist ... met pleinvrees.
Leer de man achter de muziek kennen, in het gezelschap van enkele parels uit zijn oeuvre.
Florestan Bataillie schreef samen met Ivan Pecnik de theatertekst voor deze voorstelling die we graag een theatraal concert noemen!
Desguin Strijkkwartet
Het Desguin Kwartet werd in 2017 opgericht aan het Conservatorium van Antwerpen en werd al snel bekend om hun veelzijdigheid en interdisciplinaire aanpak. Ze werden in 2018 geselecteerd als 'Artist in Residence' van SWUK Vlaanderen en werden lid van het Orpheus Instituut en de Pro Quartet Academy in Parijs. In 2020 werden ze laureaat en publiekswinnaar van de Supernova Classics-competitie en in 2021 werden ze geselecteerd voor het Italiaanse netwerk 'Le Dimore Del Quartetto'.
Het Desguin Kwartet is een graag geziene gast op verschillende prestigieuze evenementen. Ze traden op op het Klarafestival, Festival Odegand, Festival van Vlaanderen, Leuven Jazz, Arte Amanti Chamber Music Festival, Musik Collagen Darmstadt, Jazz Middelheim en vele anderen.
Regelmatig delen ze het podium met gerenommeerde artiesten als bariton Werner Van Mechelen, cellist Benjamin Glorieux, het Tsjechische Zemlinsky Quartet, pianist Florestan Bataillie, saxofonist Kurt Bertels en acteurs Stefaan Degand, Ivan Pecnik en Vic De Wachter. Momenteel vergezellen ze de wereldberoemde Fred Hersch, een Amerikaanse jazzlegende die 15 keer werd genomineerd voor een Grammy Award, op een Europese tournee.
In 2021 brachten ze hun debuutalbum uit met Belgisch werk van Peter Benoit, Joseph Ryelandt en Mathias Coppens. Hun nieuwste cd, getiteld 'Fingerprints#4', verscheen in maart 2022 in opdracht van Radio Klara. Op deze cd staan 15 gloednieuwe Vlaamse werken voor strijkkwartet. Hun engagement voor het Belgische repertoire resulteerde in een uitnodiging als festivalartiest van de Belgian Music Days 2022 in Eupen.
Florestan Bataillie
studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in de klas van Boyan Vodenitcharov. Hij vervolmaakte zich nadien als concertmusicus in de klas van Jan Michiels. Met zijn broer Ludovic (viool) vormt hij het duo 'Adelfoi: Samen met de zussen Fien en Riet Van den Fonteyne maakt hij sinds 2011 deel uit van het pianotrio 'Impression' In 2016 verscheen hun debuutplaat 'Gypsy' bij het Nederlandse label Aliud. Florestan nam met succes deel aan enkele competities: zo werd hij in november 2009 laureaat piano van de nationale 'Dexia Classics' muziekwedstrijd.
In maart 2014 werd hem de speciale prijs 'Arnold' voor muziekgeschiedenis toegekend van het Conservatorium Brussel. In 2015 won hij met zijn pianotrio de internationale 'Storioni' wedstrijd voor ensembles in Nederland. Naast de eerste prijs kaapten ze tevens de publieksprijs en de prijs van de Nederlandse Omroep Max weg.
In 2016 werd hij met zijn trio laureaat van de vzw S.W.U.K. Florestan trad op in vooraanstaande cultuurhuizen in binnen -en buitenland zoals De Vlaamse Opera, De Bijloke, Bozar, Flagey, Concertgebouw Brugge, deSingel, Casa da Musica (Porto), Concertgebouw (Amsterdam), Vatroslav Lisinski Hall, ... Florestan werkt freelance voor onder meer De Bijloke en Symfonieorkest Vlaanderen. In 2022 verschijnt zijn eerste soloalbum met eigen composities bij Etcetera Records.
Naast pianist profileert hij zich ook steeds vaker als maker en schrijver. Voor deze productie schreef hij tevens samen met Ivan Pecnik de theatertekst.
Ivan Pecnik
Is bekend bij het grote publiek als de papa van "Sara", "Tegen De Sterren Op" en "Zone Stad" maar hij trad ook op met het Antwerp Symphony Orchestra in Pocahontas, De Krekel en de Mier, De Leugenbaron, Assepoester.
Opera librettolezing Lucia Sulla in de Muntopera (Walpurgis)
Ook vertolkte hij rollen in musicals als Titanic, Beauty and the Beast, The Little Mermaid, Domino...
Film : Nymphomaniac (Lars Von Trier) , Hasta La Vista (Geoffrey Enthoven) , Labyrinthus (Douglas Boswell) , Brabanconne (Vincent Bal)
Wellicht kent u hem ook van zijn vaste televisierollen in De Ridder, Tegen de sterren op, Sara, Zone Stad De regel van Dries, Elfenheuvel, Dag en Nacht - Hotel Eburon.Ivan Pecnik
Florestan Bataillie
Desguin Strijkkwartet
in samenwerking met
De opbrengst van dit concert gaat integraal naar de financiering van de nieuwe projectie- en geluidsinstallatie in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk.
Via deze installatie kunnen we concerten opluisteren met de projectie van beelden en video in heldere en frisse kleuren.
Ook de geluidsinstallatie kreeg een grondige update met meer en beter afgestelde speakers, aangesloten op een nieuwe versterker.
Bekende en minder bekende parels uit het oeuvre van Antonin Dvorák.
Strijkkwartet opus 96 nr 12 ‘American’
Songs my mother taught me’ voor cello en piano
Bagatellen opus 47 voor 2 violen, cello en piano I-
Pianokwintet nr 2 opus 81
‘Humoresque’ opus 101 nr 7 voor piano solo
Bedrich Smetana: De Moldau
Cypressen voor strijkkwartet B152
nr 10: Nad krajem vévodi lehky spanek..
nr 9: O duse draha jedinka
Pianokwintet nr 2 opus 81
Bagatellen opus 47 voor 2 violen, cello en piano
Dumky trio opus 90 voor pianotrio
‘Largo’ uit de 9e symfonie
Strijkkwartet opus 96 nr 12 ‘American’ Finale