ANNA3 | Vrijdag 31 januari 2025 | 20:00 u. | Een theatraal concert | Desguin Strijkkwartet | Ivan Pecnik | Florestan Bataillie | Sint-Anna-ten-Drieënkerk, Antwerpen Linkeroever

Vrijdag 31 januari 2025

ANTONIN DVORAK
Een theatraal concert

 

20.00 uur concert

19.30 uur deuren open

 

tickets

  • 20 euro - (geen genummerde plaatsen)

 

ticketreservatie

 

 

verkoop

  • is ook mogelijk aan de inkom, betalen kan dan via bancontact of cash
ANNA3 | Zaterdag 21 december 2024 | 20:00 u. | Linkeroever zingt Kerst | Amica Musica | Sint-Anna-ten-Drieënkerk, Antwerpen Linkeroever

 

Met acteur Ivan Pecnik in de rol van Antonin Dvoiák richt het Desguin Strijkkwartet  de schijnwerpers op een man die met een onmetelijke liefde voor zijn thuishaven onsterfelijke muziek componeerde. Zijn oeuvre telt meerdere omvangrijke meesterwerken waaronder symfonieën, strijkkwartetten, pianomuziek en opera's die vandaag de dag nog steeds de schouwburgen vullen met een warme gloed.

Fier op zijn herkomst schreef Dvoiák muziek die zijn afkomst uitademt. Elementen van de volksmuziek worden in de klassieke muziek geïntegreerd binnen de stroming 'Nationale Scholen' waar Dvoiák en Smetana in Bohemen de belangrijkste exponenten voor waren.

Hij was ook geobsedeerd door treinen; door hun precisie en voorspelbaarheid.

Dit is een relaas over een lieve grootvader en een geniaal componist ... met pleinvrees.

Leer de man achter de muziek kennen, in het gezelschap van enkele parels uit zijn oeuvre.

Florestan Bataillie schreef samen met Ivan Pecnik de theatertekst voor deze voorstelling die we graag een theatraal concert noemen!

We zamelen geld in voor het DWW-Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, dat speciaal is opgericht om projecten te steunen die passen in het thema 'samen vlammen tegen eenzaamheid'.

Al het geld dat tijdens De Warmste Week wordt ingezameld, gaat naar het DWW-Fonds en zal volledig worden gebruikt om concrete projecten mogelijk te maken binnen het thema 'samen vlammen tegen eenzaamheid'.

De Koning Boudewijnstichting heeft, als vaste partner van De Warmste Week, een onafhankelijke jury samengesteld die de projecten heeft gekozen die gesteund worden.

 

Desguin Strijkkwartet

Het Desguin Kwartet werd in 2017 opgericht aan het Conservatorium van Antwerpen en werd al snel bekend om hun veelzijdigheid en interdisciplinaire aanpak. Ze werden in 2018 geselecteerd als 'Artist in Residence' van SWUK Vlaanderen en werden lid van het Orpheus Instituut en de Pro Quartet Academy in Parijs. In 2020 werden ze laureaat en publiekswinnaar van de Supernova Classics-competitie en in 2021 werden ze geselecteerd voor het Italiaanse netwerk 'Le Dimore Del Quartetto'.

Het Desguin Kwartet is een graag geziene gast op verschillende prestigieuze evenementen. Ze traden op op het Klarafestival, Festival Odegand, Festival van Vlaanderen, Leuven Jazz, Arte Amanti Chamber Music Festival, Musik Collagen Darmstadt, Jazz Middelheim en vele anderen.

Regelmatig delen ze het podium met gerenommeerde artiesten als bariton Werner Van Mechelen, cellist Benjamin Glorieux, het Tsjechische Zemlinsky Quartet, pianist Florestan Bataillie, saxofonist Kurt Bertels en acteurs Stefaan Degand, Ivan Pecnik en Vic De Wachter. Momenteel vergezellen ze de wereldberoemde Fred Hersch, een Amerikaanse jazzlegende die 15 keer werd genomineerd voor een Grammy Award, op een Europese tournee.

In 2021 brachten ze hun debuutalbum uit met Belgisch werk van Peter Benoit, Joseph Ryelandt en Mathias Coppens. Hun nieuwste cd, getiteld 'Fingerprints#4', verscheen in maart 2022 in opdracht van Radio Klara. Op deze cd staan 15 gloednieuwe Vlaamse werken voor strijkkwartet. Hun engagement voor het Belgische repertoire resulteerde in een uitnodiging als festivalartiest van de Belgian Music Days 2022 in Eupen.

 

Florestan Bataillie

studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in de klas van Boyan Vodenitcharov. Hij vervolmaakte zich nadien als concertmusicus in de klas van Jan Michiels. Met zijn broer Ludovic (viool) vormt hij het duo 'Adelfoi: Samen met de zussen Fien en Riet Van den Fonteyne maakt hij sinds 2011 deel uit van het pianotrio 'Impression' In 2016 verscheen hun debuutplaat 'Gypsy' bij het Nederlandse label Aliud. Florestan nam met succes deel aan enkele competities: zo werd hij in november 2009 laureaat piano van de nationale 'Dexia Classics' muziekwedstrijd.

In maart 2014 werd hem de speciale prijs 'Arnold' voor muziekgeschiedenis toegekend van het Conservatorium Brussel. In 2015 won hij met zijn pianotrio de internationale 'Storioni' wedstrijd voor ensembles in Nederland. Naast de eerste prijs kaapten ze tevens de publieksprijs en de prijs van de Nederlandse Omroep Max weg.

In 2016 werd hij met zijn trio laureaat van de vzw S.W.U.K. Florestan trad op in vooraanstaande cultuurhuizen in binnen -en buitenland zoals De Vlaamse Opera, De Bijloke, Bozar, Flagey, Concertgebouw Brugge, deSingel, Casa da Musica (Porto), Concertgebouw (Amsterdam), Vatroslav Lisinski Hall, ... Florestan werkt freelance voor onder meer De Bijloke en Symfonieorkest Vlaanderen. In 2022 verschijnt zijn eerste soloalbum met eigen composities bij Etcetera Records.

Naast pianist profileert hij zich ook steeds vaker als maker en schrijver. Voor deze productie schreef hij tevens samen met Ivan Pecnik de theatertekst.

 

Ivan Pecnik

Is bekend bij het grote publiek als de papa van "Sara", "Tegen De Sterren Op" en "Zone Stad" maar hij trad ook op  met het Antwerp Symphony Orchestra in  Pocahontas, De Krekel en de Mier, De Leugenbaron, Assepoester.

Opera librettolezing Lucia Sulla in de Muntopera (Walpurgis)

Ook vertolkte hij rollen in musicals als Titanic, Beauty and the Beast, The Little Mermaid, Domino...

Film : Nymphomaniac (Lars Von Trier) , Hasta La Vista (Geoffrey Enthoven) , Labyrinthus (Douglas Boswell) , Brabanconne (Vincent Bal)

Wellicht kent u hem ook van zijn vaste televisierollen in De Ridder, Tegen de sterren op, Sara, Zone Stad De regel van Dries, Elfenheuvel, Dag en Nacht - Hotel Eburon.

uitvoerders

 

Programma

  • Bekende en minder bekende parels uit het oeuvre van Antonin Dvorák.